De Schijf van Vijf als basis
Als je eet volgens de Schijf van Vijf zorg je goed voor jezelf, ook als je een hart- en vaatziekte hebt.
In de Schijf van Vijf staan voedingsmiddelen die goed zijn voor hart en bloedvaten, zoals groente, fruit, volkorenproducten, ongezouten noten en vis.
Als je een hart- of vaatziekte hebt is het advies iets meer vis te eten, namelijk 1-2 porties per week in plaats van 1 portie per week.
Neem niet te veel en niet te vaak producten buiten de Schijf van Vijf.
Denk aan drop, zoute snacks, vleeswaren, witbrood, frisdrank en alcohol.
Vervang verzadigd vet door onverzadigd vet
Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol in het bloed.
Onverzadigd vet zit in oliën, margarine en halvarine in een kuipje.
Neem magere zuivelproducten
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet.
Kies daarom voor de minder vette varianten, zoals halfvolle en magere melk(producten), 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread light.
Matig met vlees en varieer met peulvruchten, noten, vis en ei
Voor een gezond voedingspatroon raden we je aan om je elke week in elk geval te houden aan:
Maximaal 500 gram vlees, waarvan maximaal 300 gram rood vlees
1-2x per week vis, varieer daarbij tussen verschillende vissoorten
Drink geen alcohol
Alcohol verhoogt de bloeddruk vanaf 2 glazen per dag.
Drink zo min mogelijk ongefilterde koffie, ga voor gefilterde koffie
Ongefilterde koffie verhoogd het LDL-cholesterol vanwege het stofje cafestol.
Genoeg bewegen
Elke week minimaal 2,5 uur bewegen vermindert het risico op hart- en vaatziekten.
Niet roken
Niet roken en stoppen met roken vermindert het risico op hart- en vaatziekten.