Wat mag je niet eten bij een prikkelbare darm syndroom?
Lars Narain
2025-11-21 20:54:35
Count answers
: 4
Het voedingspatroon aanpassen helpt vaak om klachten te verminderen.
De meeste PDS-patiënten geven aan dat bepaalde voedingsmiddelen hun klachten verergeren.
Welke dat zijn, verschilt per persoon.
Zo helpt het bij sommigen om meer vezels en vocht toe te voegen aan de voeding.
Terwijl bij anderen bepaalde vezels juist meer klachten geven.
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het vermijden van bepaalde type koolhydraten voor mensen met PDS verlichting van de klachten kan geven.
Het gaat om de zogenaamde FODMAP’s: fermenteerbare oligosachariden, disachariden, monosachariden en polyolen.
Dit zijn bepaalde koolhydraten en vezels die niet, of in mindere mate, door ons lichaam worden verteerd.
Ze houden vocht vast in de darm en worden omgezet (gefermenteerd) door bacteriën waarbij gas ontstaat.
Normaal gesproken heeft iemand daar geen last van en zijn dit gunstige eigenschappen van vezels.
Bij mensen die daar gevoelig voor zijn, kunnen ze echter klachten geven.